Gastblog: Herstellen doe je zo!

Geschreven door Hanny van best9moms.

Herstellen van je bevalling doe je zo!

Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik helemaal niet bezig met de periode na de bevalling. De bevalling vond ik super spannend. Maar daarna zou alles goed komen. We zouden gaan genieten van ons kleine wondertje.  In dit hele verhaal vergat ik wat een zwangerschap en bevalling eigenlijk met je lichaam doen. Kraamvloed, bekkenbodemspieren en rust, ik had hier helemaal niet over nagedacht. Gelukkig weet ik nu beter. Ik deel graag mijn beste tips voor jouw fysieke en mentaal herstel van de bevalling. Want hoe sterker ik me voelde, hoe meer ik kon genieten van mijn kleine spruit. 

  1. Rust

De eerste dagen na je bevalling neem je vooral rust. Laat je lekker verzorgen en blijf vooral in bed. Neem de tijd om te genieten van je kindje. En neem ook de tijd om je bevalling te verwerken. Schrijf in een dagboek, praat over je bevalling en laat je lekker verwennen met een gezonde warme maaltijd. 

Naast je rust pakken, is nu de tijd om goed voor jezelf te zorgen. Je vloeit, hebt misschien last van aambeien en/of hechtingen. Gebruik de handige en fijne herstelproducten van Moms Horizon om deze tijd gemakkelijker te maken. Verkoelend kraamverband (3 st.)

 

  1. Kraambed oefeningen

Na enkele dagen mag je starten met oefeningen voor het herstel van je bekkenbodemspieren en buikspieren. Dit start met het bewust kunnen aanspannen en ontspannen van deze spieren en de juiste coördinatie zoeken in je ademhaling. Hierbij werken je buikspieren, bekkenbodem spieren en je middenrif samen.  Gaat dit goed? Dan is het tijd om ook je conditie weer op te bouwen. Je mag starten met korte wandelingen. Bouw dit langzaam op. Voor veel vrouwen is 5 min al een hele prestatie na een week bedrust.

In je opbouw wil je de volgende klachten voorkomen:

  • zwaar gevoel of het gevoel dat er een bal tussen je benen hangt
  • pijnklachten

Heb je wel klachten? Neem dan extra rust. Gaan de klachten niet over met een dagje rust of komen klachten steeds weer terug? Vraag dan hulp van een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. 

Een goede opbouw in oefeningen is heel belangrijk. In deze kraambed folder vind je een verantwoorde opbouw voor de eerste 6 weken na je bevalling: Kraambed Folder

  1. Slaap

Het belangrijkste voor je herstel is slaap. In je slaap verwerk je alle nieuwe indrukken van de dag. Goed om mentaal sterk te blijven. In je slaap maakt je lichaam veel nieuwe cellen aan, zo herstel je ook fysiek. Helaas is slapen in de kraamperiode wel een uitdaging. Nachtvoedingen en nachtelijke huiluurtjes maken het niet makkelijk. Een goed plan helpt je om slaap te pakken waar dit kan. Zo kun je de huiluurtjes prima met je partner delen, ook als je borstvoeding geeft. En wat extra slaapjes overdag als je kindje slaapt, helpen je om de ontbrekende nachtrust aan te kunnen. 

Wist je dat: De begeleiding van je verloskundige pas stopt na je kraamtijd. Heb je klachten tijdens de eerste 6 weken na je bevalling, fysiek of mentaal, dan is je verloskundige het eerste aanspreekpunt. 

  1. Gezonde voeding

Naast slaap helpt ook gezonde voeding in je herstel. Je hebt voedingsstoffen nodig om je lichaam te laten helen. Vooral warme voeding en groente zit vol voedingsstoffen, combineer dit met voldoende eiwitten in bijv. kwark, noten of vette vis.  Gezonde voeding is nog belangrijker als je borstvoeding geeft. Je kindje neemt wat het nodig heeft in de moedermelk. Jij moet herstellen van wat er over blijft. Aan jou om te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt! 

  1. Ontspanning

Je bent net mama geworden. Je kindje is het belangrijkste in je leven. Toch is het goed om, ook in je kraamtijd, af en toe afstand te nemen van het moederschap. Even niet mama zijn, maar gewoon jezelf. Neem tijd om uitgebreid te douchen, een terrasje te pakken met een vriendin (zonder baby) of een wandeling te maken helemaal alleen. Wat je doet maakt niet zoveel uit, doe lekker waar je zin in hebt. Iedere dag voor minimaal 10 min, met wekelijks een langer moment. Zo behoud jij de energie om de leuke, grappige, zorgzame moeder te zijn die je kindje graag ziet. 

De blog is geschreven door onze gastblogger Hanny van Best9Moms.
Hanny is online mamacoach mamacoach. Volg Best9Moms ook op Facebook en Instagram Facebook en Instagram

Wil je ook een keer je verhaal bloggen op onze site? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.

webshop

Wat leuk dat je bij Moms Horizon komt winkelen.
Hier vind je alle musthaves voor een fijner herstel na je bevalling. Van verkoelende kraamverbanden, hydrogel borstpads, cremes voor je buik en natuurlijk de enige echt Spoeltuit. En weet je niet precies wat je allemaal nodig hebt? Er zijn ook handige complete postpartumboxen te vinden met een aantal after birth musthaves die wij alvast voor je geselecteerd hebben. Shopse!

Over ons

Wij zijn Inge en Sanne, twee vrouwen die het hele circus van zwanger zijn en bevallen al een keer hebben meegemaakt. Op deze blog delen we tips & tricks voor aanstaande mama’s, lees je onze eigen ervaringen en meer. 

Categorieën

Recente Blogs

Volg ons